Am contemplat misterul lui Dumnezeu

„Pentru toate există o vreme și un timp, pentru toate cele plăcute sub ceruri” (Qoh3,1). În acest an, pentru comunitatea parohială din Iugani finalul lunii mai și începutul lunii iunie au reprezentat un „timp” de har și de aducere de laudă lui Dumnezeu, întrucât au avut loc două procesiuni prin sat.

Prima procesiune marchează finalul lunii mai, lună dedicată Sfintei Fecioare Maria cu un accent deosebit pus pe rugăciunea Rozariului și pe cântarea litaniei. Astfel, după Sfânta Liturghie de seară,  a pornit procesiunea în frunte cu statuia Maicii Domnului, înfrumusețată cu trandafiri, către monumentul dedicat acesteia de la intrarea în sat.

Pe drum a fost recitat Sfântul Rozariu și au fost înălțate cântări mariane ca mulțumire pentru fiecare moment în care Mama lui Cristos mijlocește pentru noi, dar și pentru ploaia bună și curată.

De asemenea, întrucât a fost sărbătoarea Corpus Domini, „Trupul și Sângele Domnului”, duminică după Sfânta Liturghie solemnă s-a plecat în procesiune cu Preasfântul Sacrament pe străzile saltului, însoțit de alaiul tradițional format din copiii care au aruncat cu petale, formând un „covor de flori”, și întreaga comunitate care a intonat imnuri euharistice. Prin această procesiune, a fost sărbătorită prezența lui Cristos în Sfânta Taină în mijlocul nostru fiind exprimată recunoștința și bucuria de a avea acest sacrament. A fost, deci, o ocazie de a da mărturie despre credință și de a arăta respectul și devotamentul față de Sfânta Euharistie. În toate cele patru stațiuni, a fost împărțită și binecuvântarea cu Sfântul Sacrament.

La finalul acestor momente putem spune împreună cu psalmistul: „Strigați de bucurie lui Dumnezeu, voi, toți [locuitorii pământului)! Cântați gloria numelui său, dați-i glorie prin laudele voastre!” (Ps 66,1-2) Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că în măreția Sa privește și la mica noastră comunitate. Aducem o rugăciune de mulțumire și patroanei parohiei noastre, Sfânta Fecioară Maria, care cu grija ei maternă continuă să mijlocească pentru noi la Domnul. De asemenea, mulțumim părintelui paroh Petru Blaj și părintelui vicar Toma Dămătărc, care s-au ostenit ca aceste două procesiuni să fie cât mai frumoase și rodnice din punct de vedere spiritual. Se cuvine să adresăm mulțumiri și tuturor celor care s-au implicat pentru ca cele două procesiuni să iasă cât mai bine: domnului dascăl Ludovic Petrișor, celor care s-au mobilizat și au pregătit cele patru stațiuni, copiilor care au format alaiul și tuturor celor care au participat. Domnul să vă răsplătească pe toți!

Dominic Brandiu, seminarist anul V