În a virtuților grădină; și dreptatea e o floare; o udă mulți la rădăcină, dar și mai mulți o calcă în picioare. Dintre toate virtuțile și lecțiile pe care animatorii dar mai ales copii le-au învățat și însușit la această Vară Împreună, dreptatea este una dintre cele mai greu încercate. Nici nu ne trebuie dovezi, tot ce trebuie să facem e să privim în jurul nostru și ne vom lămuri.
Corectitudinea mereu va trebui să pornească de la persoana proprie, pentru a putea ajunge apoi la societate, pe care să o putem ajuta ca și ea să își însușească dreptatea ca pe o virtute și nu ca pe o necesitate. Asta e tocmai ceea ce au învățat copii în cadrul zilei de astăzi, a șasea, din Vara Împreună. Însă cum?
În primul rând prin vizionarea finalului poveștii lui Simba, unde au putut vedea cum Simba, tulburat de cele întâmplate cu privire la responsabilitatea sa de prinț și viitor rege, nu găsea o ieșire. În cele din urmă, și-a făcut prezența un babuin zăpăcit, Rafiki, bătrânul șaman, care îl face pe regele nostru exilat să își găsească puterea interioară de a înfrunta trecutul și de a-și recâștiga regatul. Simba își ia prietenii, pe Timon, Pumba, Nala și celelalte leoaice, și pleacă pentru a-și recâștiga tronul. Într-un moment de cumpănă Scar își recunoaște vina pentru moartea lui Mufasa, iar vorbele sale fac ca bătălia să ia sfârșit. Simba câștiga atât lupta sa interioară cât și cea cu Scar. Toată povestea se termină cu căsătoria dintre Nala și Simba iar regatul se repune pe picioare, după dezastrul cauzat de teroarea lui Scar.
Pe lângă această dovadă a punerii și în practică a acestei virtuți a dreptății a corectitudinii ce a plecat din interiorul lui Simba și abia apoi aplicată societății în care trăia, copii au mai avut parte și de un alt exemplu, în cadrul catehezei, prin textul biblic ce le-a vorbit despre parabola servitorului nedrept refuzase să ierte la rândul lui, pe celălalt care avea datorie față de el, după cum stăpânul îi iertase lui toată datoria, deși aceasta era una mult mai mare.
Însă noutatea zilei a venit abia după, când copii au avut parte de un singur mare joc nou, care practic imita ceea ce se întâmplă clipă de clipă, deasupra capului nostru, în cosmos. După acest minunat joc, copii au avut parte de o sfântă Liturghie celebrată de data aceasta de către părintele Corneliu Gabor și de către părintele Petrică Țurcanu.
Încheierea zilei însă a adus cu sine și un gram de tristețe, tristețe ce s-a observat atât pe chipurile tuturor dar mai ales în starea de spirit generală, tristețe că Vara Împreună e pe sfârșite…. Însă cu toții uită că sfârșitul nu e aici…!