Funeraliile Pr. Toma Rediu

Pr. Toma Rediu, născut în 20 ianuarie 1953, a trecut la cele veșnice în ziua de 5 aprilie 2023, la Spitalul Municipal din Roman. Acesta a fost înmormântat în Iugani, localitatea sa natală, la 11 aprilie. Liturghia de înmormântare a fost celebrată de ÎPS Aurel Percă, iar la altar au fost prezenți PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel. Alături de sfințiile sale, au concelebrat peste 60 de preoți, iar biserica a fost plină de credincioși atât din Iugani, cât și din alte parohii în care Pr. Toma a activat.

Celebrarea înmormântării a început prin salutul ÎPS Aurel Percă, apoi prin citirea necrologului în care s-au menționat locurile în care părintele a slujit Domnului atât ca vicar, cât și ca paroh timp de aproape 44 de ani.

PS Iosif Păuleț a  predicat vorbindu-ne despre realitatea morții dar și despre înviere, și a susținut faptul că pr. Toma nu a murit, ci a plecat într-un loc mai bun, unde nu există suferință, durere și moarte.

După ritul împărtășaniei, au luat cuvântul 4 persoane, care au vorbit în numele comunităților în care părintele a slujit ca paroh, mai exact din Botoșani, unde a fost paroh 20 de ani, din Gura Humorului, unde a slujit 4 ani, din Onești, comunitate de care părintele s-a îngrijit timp de 9 ani și din Florești, prima comunitate în care părintele a activat ca paroh, timp de 5 ani. Acești enoriași și-au exprimat cuvintele de mulțumire și de apreciere față de părinte dar și regretele sincere și s-au rugat pentru odihna veșnică a acestuia.

Pe urmă, a luat cuvântul Pr. Marcelin Rediu, nepot al părintelui răposat, care în numele familiei,  le-a mulțumit tuturor pentru prezența și implicarea la înmormântarea părintelui.

După aceste momente, Pr. Petru Blaj, paroh nostru din Iugani a vorbit în numele comunității exprimându-și bucuria că părintele s-a întors acasă pentru a fi înmormântat, și asigurându-l pe acesta că credincioșii se vor ruga pentru sufletul lui și îl vor pomeni mereu.

Într-un final ÎPS Aurel Percă a vorbit în numele colegilor episcopi și preoți, mulțumindu-i Pr. Cristian Gălățanu pentru grija pe care a avut-o pentru Pr. Toma în ultimele sale luni de viață la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Gherăești.

A urmat apoi procesiunea spre cimitir, procesiune la care i-au fost alături multe persoane părintelui Toma Rediu pe ultimul drum. Întreaga comunitate s-a mobilizat ca să pregătească covoare pe garduri pe drumul spre cimitir, în spirit de respect și de cinstire aduse unui preot născut în satul nostru, care a ales să rămână în cimitirul comunității din Iugani până la învierea de apoi.

Dumnezeu să-l odihnească, și să-l răsplătească pentru întreaga slujirea pastorală și pentru tot binele pe care l-a făcut! Cristos a înviat!

Emma Ciobanu

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:564569551709'.