Misiuni Populare – Timp de revigorare a vieții creștine

În perioada 21-24 martie credincioșii din Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină” Iugani s-au bucurat de misiuni populare ținute de pr. Cristinel Gal, paroh al Parohiei „Sfânta Fecioară Maria, Regina Lunii Mai” Gherăieștii Noi, cu tema Biserica, familia lui Dumnezeu: „Pietre vii pentru o Biserică vie”.

Părintele predicator prin meditațiile sale a evidențiat mai multe aspecte ce țin de viața concretă a creștinului: ce înseamnă a fi Biserică astăzi; unde este plasată credința în viața omului; ce raporturi se stabilesc între creștin și Biserică în urma primirii sacramentelor inițierii creștine. În a IV-a meditație, părintele a ilustrat niște imagini care ne ajută să aprofundăm viața creștină. De asemenea, în discursurile sale nu au lipsit referințele la Biserica locală, mai ales la martirii din Dieceza noastră de Iași, precum: fer. Anton Durcovici, fer. Veronica Antal, fer. Vladimir Ghika sau fer. Ieremia. Ultima meditație, cu care s-au încheiat zilele de misiune, a încununat întreaga tematică propusă, deoarece a făcut referință la speranța oricărui creștin: cerul. Părintele predicator a descris Biserica drept o cale spre cer: „Cristos vine la pachet cu Biserica sa”.

Vineri, 22 martie, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași a celebrat Sfânta Liturghie de la ora 18 exprimându-și astfel grija de păstor față de comunitatea din Iugani, dar, de asemenea, el întruchipează cel mai bine legătura de comuniune a Biserici, pe care predicatorul a evidențiat-o de-a lungul acestor zile. După cum spunea sf. Ignațiu: Ubi episcopus, ibi ecclesia („Unde este episcopul, acolo este Biserica), astfel Biserica se adună în jurul episcopului celebrând Euharistia și îi aduce lui Dumnezeu laudă pentru toate lucrurile minunate pe care le săvârșește.

În decursul acestor zile sfânta Liturghie a fost celebrată de mai mulți preoți originari din Iugani, exprimând prețuirea față de comunitatea natală. De asemenea, a existat posibilitatea de împăcare cu Domnul prin sacramentul Reconcilierii, facilitând pregătirea pentru sărbătoarea Paștelui.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care ni le-a oferit în aceste zile. Ne arătăm recunoștința față de părintele paroh Petru și părintele vicar Toma pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, tuturor preoților care au participat, credincioșilor care au răspuns invitației de a participa în aceste zile binecuvântate și tuturor celor care într-o formă sau alta au contribuit la rodnicia acestor zile.

Dominic Brandiu, seminarist anul V