Odihna veșnică…

Odată cu sosirea anotimpului de toamnă, anotimp care ne induce majorității dintre noi, pe lângă bucuria recoltării roadelor pământului pentru care am muncit un an întreg, și tristețea. Tristețe la vederea naturii cum își schimbă culoarea, din acel verde frumos și colorat, în culori frumoase și ele, însă reci, care prevestesc totodată și sosirea iernii.

Ca în fiecare an, în acest anotimp se află și luna Noiembrie, lună dedicată în special rugăciunii pentru sufletele din purgator, indiferent că sunt cei apropiați nouă sau nu. Urmând această veche și lungă tradiție a Bisericii iată că și anul acesta, credincioșii din comunitatea Iugani, alături de preoți s-au dus în cimitir, pentru a adresa rugăciuni la căpătâiul celor dragi.

Prima parte a acestei sfințiri a avut loc, însă cu o duminică mai devreme, pe 27 octombrie, după sfânta Liturghie de la ora 11.00, zi în care s-au cântat cunoscutele Bolciuri, care după cum e acea tradiție nescrisă, se fac mai ales pentru acele suflete care au plecat în acest an dintre noi, și nu numai. Motivul îl știu deja cu toții, din motive de practicitate, pentru ca la sfințirea mormintelor cu toții să ne concentrăm asupra rugăciunilor și să nu fim deranjați de altele și alți.

În ziua de 3 noiembrie, începând cu ora 13.30, mai mulți preoți, mai exact 14, au fost prezenți în cimitir, împreună cu un număr foarte mare de credincioși, pentru a ne ruga împreună la mormintele familiilor noastre. Momentul însă a început cu o Liberă, celebrată, de toți preoții, în frunte cu părintele paroh Petru Blaj, la crucea mare de la intrarea în cimitir. Această Liberă a fost făcută pentru toți cei care se odihnesc în cimitirul nostru, pentru ca nici unul să nu rămână fără o rugăciune pentru ușurința suferinței din purgator.

Acum tot ce îl mai rugăm pe bunul Dumnezeu, e ca să ne asculte toate aceste rugăciuni și să le împlinească însutit. Să elibereze toate aceste suflete din purgator atât de chinuite, și să le primească în casa sa veșnică.

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:564569551709'.