Ziua Recoltei 2019

An de an, bunul Dumnezeu ne dă atât de multe roade bogate, dar mai ales atât de multe haruri încât abia dacă le putem duce, însă noi oamenii, atât de rar îi aducem și mulțumirea cuvenită pentru ele.

Deja e al treilea an, în care, credincioșii din Iugani, în frunte cu preoții comunității, s-au adunat în număr mare pentru a-i aduce mulțumire bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dat în acest an care tocmai a trecut, dar mai ales pentru roadele pământului, roade fără de care mulți dintre noi nu am putea supraviețui.

Anul acesta, s-a adus această mulțumire deosebită, în ziua de Duminică, 13 octombrie, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. Însă această sărbătoare nu a constat doar într-o sfântă Liturghie, ci ea a început cu câteva zile înainte, cu pregătirea sărbătorii, a locului, dar mai ales a festivității ori comuniunii ce a avut loc după sfânta Liturghie, comuniune ce s-a întins pe parcursul a câteva ore.

Această sărbătoare, de anul acesta, a fost pregătită de către două grupuri din comunitatea noastră și anume de Corul Mare al Bisericii în colaborare cu membri Acțiunii Catolice din Iugani, atât adulți cât și tineri; însă nu fără susținerea, prin alimente și produse din partea celorlalți credincioși din sat. Pregătirile au constat atât în amenajarea curții Bisericii cât mai ales prin animarea sfintei Liturghii solemne a sărbătorii, atât prin cântări, cât mai ales prin lecturi, printr-o minunată oferire de daruri adunate din roadele pământului și a muncii noastre.

Pentru ca sărbătoarea să fie și mai frumoasă, la sfânta Liturghie au participat și doi preoți originari din Iugani, părintele Florentin Hălănduț, care ne-a și transmis un cuvânt de învățătură asupra acestei zile a recoltei sau Thanksgiving Day, după cum mai este cunoscută și în alte părți, dar mai ales recunoștința la care ne îndemnaseră și lecturile acestei sfinte Liturghii, care printr-o coincidență fericită ne-au vorbit tot despre mulțumirea pe care trebuie să i-o dăm Domnului pentru tot ceea ce ne oferă. Iar al doilea preot prezent a fost părintele Petru Beșleagă, care și el a mulțumit, împreună cu noi, Domnului pentru tot ceea ce i-a oferit în toți acești ani de preoție.

După încheierea sfintei Liturghii a urmat partea a doua a sărbătorii ce a avut loc pe platoul din fața Bisericii. Acest moment de comuniune a început cu un mic festival susținut de frumoșii copii din sat, membri ai vestitului grup Lăzărelul. Apoi, a urmat momentul de comuniune, de sărbătoare, de hore, de bucurie.

Vremea a fost excelentă iar bucuria atât de mare încât oamenii mai că nu voiau să mai plece. Un lucru e clar, că după un an de muncă și după vederea roadelor dobândite cu toții au simțit mulțumirea și satisfacerea în inimii a unei munci bine făcute.

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:564569551709'.