Prima Sfântă Împărtășanie – 2019

Au trecut lunii, au trecut zile, cu bune și cu rele, cu bucurie și cu tristețe, cu dureri de cap ori chiar cu lacrimi sub ochi, însă iată că a sosit și ziua mult așteptată, zi în care un număr de 18 copii din comunitatea noastră l-au primit pentru prima dată în inimile lor pe Cristos.

Totul a început în dimineața zilei de 16 iunie 2019, când începând cu ora 10.00, copii și părinți, împreună cu rudele și frați au început să se adune plini de emoție și nerăbdare în fața casei parohiale.

Plini de bucurie, atât în trup dar mai ales prin cânt, cei 18 copii, toți îmbrăcați cu același tip de uniformă, au pătruns, la ora stabilită, în Biserică, însă nu oricum ci cântând din toată inima cântecul ce anunța bucuria zilei și a momentului, Fericită-i ziua aceasta…

Însă, înainte de a începe sfânta Liturghie o mamă a prezentat mulțumirea și fericirea tuturor părinților, pentru că au ajuns la această zi, zi în care copii lor l-au primit pentru prima dată, în sufletele lor pe Cristos, sub chipul pâinii și a vinului. Dar tot nu s-a putut începe sfânta Liturghie fără ca unul din copii să prezinte, în numele tuturor, mulțumirile, împlinirea speranței și a așteptării lor, dar mai ales rugămințile lor personale adresate lui Cristos.

Un moment demn de menționat e cel care a urmat imediat după salutul preotului, în care toți copii, rând pe rând, s-au prezentat în fața părintelui paroh pentru a face, în mod personal, lepădarea de Satana și de toate faptele lui, și de toată trufia lui, pentru a se putea oferi cu totul lui Cristos.

În cadrul predici părintele a recapitulat împreună și în mijlocul copiilor, importanța momentului și a ceea ce ei urmau să primească, însă nu fără a le oferi o mică încurajare și unele sfaturi pentru viitor.

După ce la începutul sfintei Liturghii, copii au făcut lepădarea de satana în fața părintelui, iată că a sosit momentul în care, după ce au luat lumânările aprinse din mâinile părinților prezenți în spatele lor, să facă și mărturisirea de credință, într-unul Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Însă, bogăția și frumusețea acestei sfinte Liturghii, nu s-a încheiat ci a continuat cu o frumoasă rugăciune a credincioșilor, ale cărui intenții au fost rostite atât de ei cât și de doi părinți, și s-a terminat cu oferirea darurilor, în care, ei au adus în primul rând pâinea, ostiile și potirul cu vin ce simbolizează trupul și sângele lui Cristos ce vor fi hrana sufletului lor, apoi, lumânarea, catehismul cu biblia, scrisorile, dulciurile ce simbolizează viața și munca lor de zi cu zi, și nu în ultimul rând flori în semn de mulțumire Domnului pentru tot ce a făcut și face pentru ei.

După ce s-au împărtășit cu toți din trupul și sângele Domnului, iată că a sosit momentul ca doi din copii să rostească în fața tuturor, mulțumirile lor pentru toți, însă nu în mod direct, ci sub forma unei rugăciunii adresate pentru ei, bunului Dumnezeu.

După terminarea sfintei Liturghii și după ce au făcut pozele de amintire veșnică a acestui moment, ziua s-a încheiat cu o scurtă degustare, pentru împrospătarea puterilor, la casa parohială.

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:564569551709'.