S-a așezat liniștea peste Iugani

În contextul în care noul virus se răspândește cu rapiditate, dar şi a noilor măsuri luate de autorități pentru stoparea răspândirii lui, mă alătur tuturor celor care vă doresc binele și vă îndemn ca în aceste timpuri de pandemie virală să stați acasă, chiar dacă vă vine greu și ați voi să veniți la biserică, să participați la Sfânta Liturghie și la alte celebrări specifice Postului Mare, vă reînnoiesc îndemnul: rămâneți acasă din iubire, respect și solidaritate cu ceilalți.

În această perioadă, din 22 martie a.c. pentru un timp nedeterminat, noi preoții parohiei vom celebra Sfânta Liturghie, vom recita sfântul Rozariu, ne vom ruga Calea Sfintei Cruci în biserică fără prezența voastră a copiilor, a tinerilor, a adulților și a celor în vârstă, dar împreună cu voi, de acasă, unindu-ne în rugăciune și jertfe oferite lui Dumnezeu prin Sfânta Fecioară Maria, Regină, patroana comunității noastre.

Întrucât  nu puteți participa fizic la slujbele din biserică, vă rugăm să fiți prezenți în mod spiritual, de la distanță. Vă îndemnăm să vă organizați în propriile locuințe un spațiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărți de rugăciuni unde să va adunați des în rugăciune comună sau particulară.

De acasă, ne spune Sfântul Părinte Papa Francisc, puteți obține indulgența plenară, dacă vă uniți cu noi, cei din biserică, dacă vă rugați acasă împreună cu noi, cei din biserică, dacă faceți acasă Calea sfintei cruci, citiți din Biblie sau alte devoțiuni. Puteți obține indulgența plenară chiar dacă nu vă împărtășiți sacramental, cum se cere în condiții normale.

De acasă, faceţi împărtăşanie spirituală! Iată un model de rugăciune pentru împărtășania spirituală:

O Isuse, te cred de fața în preasfântul sacrament al altarului. Te iubesc din toată inima și doresc să vii în sărmanul meu suflet, umilit și plin de căința. Știu că sunt nevrednic de un asemenea favor, dar mă încred în bunătatea ta. Dragostea ta față de suflete te va aduce și în inima mea, pentru ca să rămâi în mine și eu în tine. Maică preasfântă, dă-mi inima ta neprihănită, pentru a-l găzdui pe oaspetele meu divin.                                                                                    

                        (Vei rămâne câteva clipe în reculegere, în aşteptare).

Te îmbrățișez, iubitul meu Mântuitor, și mă dăruiesc cu totul ție. Dă-mi numai dragostea ta și fă-mă statornic, pentru ca niciodată să nu te părăsesc, ci să împlinesc întotdeauna voința ta.

Acolo unde fiecare credincios s-ar afla în imposibilitatea dureroasă de a primi dezlegarea sacramentală, se amintește că părerea de rău (căința) desăvârșita, care provine din iubirea lui Dumnezeu mai presus de orice lucru, exprimată de o sinceră cerere de iertare (aceea pe care în acel moment penitentul este în măsură s-o exprime) și însoțită de votum confessionis, adică de hotărârea fermă de a recurge, imediat ce va fi posibil, la spovada sacramentală, obține iertarea păcatelor, și a celor de moarte (cf. CBC, nr. 1452).

De asemenea Papa Francisc prin Penitentiaria Apostolica a transmis ca muribunzii, care nu pot să aibă parte de prezența preotului la căpătâiul lor pentru a primi viaticul, îngrijirea specifică, să trezească în inima lor căință, părerea de rău că prin păcate l-am supărat pe Dumnezeu, însoțită cu hotărârea de îndreptare. În acest fel putem obține iertarea păcatelor, chiar dacă nu am făcut și mărturisirea sacramentală, pe care o vom face când vom reveni la viața normală.

Pe lângă propunerea, la nivelul catolicilor din Romania, aceea de a ne ruga 20 de mistere, în trei zile înainte de Sărbătoarea Buna Vestire mai sunt alte două propuneri din partea Papei Francisc la rugăciunea Angelus de duminica 22 martie a.c.

„În aceste zile de încercare, în timp ce omenirea tremură datorită amenințării pandemiei, aș vrea să le propun tuturor creștinilor să-și unească glasurile lor către cer. Îi invit pe toți conducătorii Bisericilor și pe liderii tuturor comunităților creștine, împreună cu toții creștinii de diferite confesiuni, să-l invocăm pe Cel Preaînalt, Dumnezeu Atotputernicul, recitând în același timp rugăciunea pe care Domnul Nostru Isus ne-a învățat-o. Așadar îi invit pe toți să facă asta de mai multe ori pe zi, însă, toți împreună, să recităm Tatăl Nostru miercurea viitoare, 25 martie, la amiază, toți împreună. În ziua în care mulți creștini amintesc vestea adusă Fecioarei Maria despre Întruparea Cuvântului, fie ca Domnul să asculte rugăciunea unanimă a tuturor discipolilor săi care se pregătesc să celebreze victoria lui Cristos Înviat.

Tot cu această intenție, vinerea viitoare, 27 martie 2020, la ora 18.00, voi prezida un moment de rugăciune pe platoul din fața bazilicii „Sfântul Petru”, cu piața goală. Încă de acum îi invit pe toți să participe spiritual prin mijloacele de comunicare. Vom asculta Cuvântul lui Dumnezeu, vom înălța rugăciunea noastră, vom adora Preasfântul Sacrament, cu care la sfârșit voi da Binecuvântarea Urbi et Orbi, la care va fi anexată posibilitatea de a primi indulgența plenară.”

Haideți să fim cu toții conștienți că viața și sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, iar noi avem datoria de a le apăra și cultiva.

Rămânem uniți în rugăciune!

Pr. Paroh Petru Blaj